Hier vind men veel gestelde vragen over een internet dongel. Op deze pagina gaan wij dieper in op wat een internet dongel nu eigenlijk is en wat de mogelijkheden zijn.

Hoe installeer ik een internet dongel?

Plug en play is vaak het enige wat nodig is, een Windows laptop gaat vaak zelf het besturingssysteem voor de internet dongel installeren. Echter wordt er altijd wel een software cd bijgeleverd die men kan installeren.

Hebben tablets een internet dongel nodig?

Bij tablets is het vaak mogelijk om direct de simkaart erin te plaatsen doordat deze beschikken over een ingebouwde simkaart houder. In dit geval is een draadloos internet abonnement zonder internet dongel voldoende om aan te schaffen. Bij sommige providers is de dongel echter gratis en in dat geval is het altijd handig om hier gebruik van te maken voor het geval men deze een keer kan gebruiken voor de laptop of computer thuis wanneer het internet uitgevallen is.

Hoeveel data en mobiel internet snelheid heb ik nodig bij mijn dongel?

 • Bij voornamelijk gebruik van mail en andere chatdiensten en af en toe een website bezoeken: 500 MB met 14 Mbit/s 3G.
 • Echt kantoorwerk waarbij je veel gebruik maakt van online onderzoek: 1,5GB met 50 Mbit/s 4G
 • Lekker relaxt video’s op Youtube bekijken of muziek luisteren via Spotify: 3GB met 120 Mbit/s 4G
 • Ben je vaak op pad en heb je veel tijd over in de trein om je tijd te verdrijven met Youtube, Spotify en Games: 5GB met 120 Mbit/s of sneller 4G
 • Hetzelfde gemak als thuis zoals gamen, filmpjes kijken en videobellen: 10 GB met 120 Mbit/s of sneller 4G

Hoe maak ik een wifi hotspot van mijn internet dongel

De makkelijkste manier hiervoor is om een hotspot 4G internet dongel aan te schaffen. Deze heeft de mogelijkheid om een wifi hotspot te maken en het mobiel internet te delen tot wel 10 apparaten. Nu kan het zo zijn dat men geen hotspot internet dongel heeft maar wel de verbinding wilt delen. Hieronder is een stappenplan om een wifi hotspot aan te maken met een gewone internet dongel.

Wifi hotspot maken met een gewone internet dongel

Een wifi hotspot maken is heel eenvoudig op een laptop. Wanneer de internet dongel voor een internet verbinding zorgt is deze in windows dusdanig aan te passen dat het een wifi hotspot wordt.

Windows 7, 8 & 10
 1. Wanneer verbinding is gemaakt met mobiel internet ga dan naar het configuratiescherm.
 2. Open het Netwerkcentrum
 3. Klik vervolgens op “Verbinding of netwerk instellen”
 4. Selecteer de optie “Draadloos computer-tot-computer netwerk instellen” en klik op volgende. Mocht deze optie niet in beeld komen dan beschikt je laptop niet over de mogelijkheid tot het maken van een wifi hotspot.
 5. Wanneer men op volgende geklikt heeft moeten een aantal data ingevuld worden, namelijk de netwerknaam en beveiliging. Voor de netwerknaam kunt u bijvoorbeeld:”Gratis wifi hotspot” gebruiken. Bij de beveiliging kiest men voor WEP. Voer vervolgens een wachtwoord in zodat niet iedereen toegang heeft tot het netwerk.
 6. Onderaan ziet u een knop voor:”Inschakelen van gedeelde internetverbinding” wanneer u op deze klikt dan heeft u van uw laptop een wifi hotspot gemaakt dat loopt via de internet dongel.
 7. Let op dat het bereik van deze wifi hotspot beperkt is tot ongeveer 10-15 meter!
 • Let op dat het bereik van deze wifi hotspot beperkt is tot ongeveer 10-15 meter!
 • Is internet bankieren veilig met een internet dongel

  Internetbankieren via het gebruik van een Dongel is net zo veilig als bij de mensen thuis. Het ligt er geheel aan hoe goed de laptop beschermd is. De netwerken waarmee de Dongel verbind zijn altijd goed beschermd.

  Past mijn simkaart in een internet dongel?

  De simkaart die in een internet dongel past is een Nano SIM. Wanneer men deze niet heeft is het altijd mogelijk om een universele adapter aan te schaffen waarin elke simkaart gebruikt kan worden.

  Top 3 beste mobiel internet abonnementen met internet dongel

  Top 3 goedkoopste mobiel internet abonnementen met internet dongel

  Top 3 snelste mobiel internet abonnementen met internet dongel

  Vergelijk alle mobiel internet abonnementen