De voordelen van draadloos internet op je laptopWanneer je veel onderweg bent, is het handig om op het internet te kunnen met je laptop. Dit kan zowel zijn om te kunnen werken, of bijvoorbeeld om muziek en video’s te streamen. Vooral wanneer je veel met de trein reist, is het aan te raden om te kiezen voor draadloos internet op je laptop, omdat je met de meeste gratis Wi-fi netwerken bijna niets kunt doen en vaak slecht beveiligd zijn.

Kiezen voor draadloos internet op je laptop

Het grootste voordeel van draadloos internet op je laptop is dat je overal gebruik kunt maken van internet. Dit kan door middel van een internet dongel in je laptop te stoppen, deze maakt namelijk gebruik van een 3G of 4G netwerk. Daarnaast is een voordeel dat je kunt kiezen voor een prepaid internet dongel of voor een internet abonnement. Alle drie de providers, KPN, T-mobile en Vodafone bieden ook aparte bundels aan om te kunnen internetten in het buitenland. Het voordeel van prepaid internet is, dat je enkel hoeft te betalen als je daadwerkelijk gebruik maakt van internet. Prepaid draadloos internet is dus enorm flexibel, daarentegen is een internet abonnement in de meeste gevallen wel goedkoper.

De nadelen van een openbaar Wifi-netwerk

Op veel openbare gelegenheden heb je tegenwoordig gratis Wi-fi, dit is echter vaak langzaam en minder veilig. Omdat er vaak veel mensen tegelijkertijd op het Wifi-netwerk zitten en er geen eerlijke verdeling in het gebruik zit, is het internet meestal langzaam. In deze gevallen is het aan te raden om te kiezen voor een draadloos internet op je laptop abonnement. Hierdoor kan je gewoon je muziek of video’s streamen en snel surfen op het internet. Misschien nog wel belangrijker, het is een stuk veiliger dan via een openbaar Wifi-netwerk. In vele gevallen is draadloos internet op je laptop zelfs sneller dan je internetverbinding thuis. De providers KPN, Vodafone en T-mobile bieden 4G abonnementen aan, waardoor je een maximale internetsnelheid kan halen van 225 Mbit/s (Vodafone en KPN). Enkel met een glasvezel netwerk kan je thuis sneller internet ontvangen. Ook in dit geval is het dus mogelijk om te kiezen voor een draadloos internet abonnement.

Vodafone 1GB 4G

1000 MB
4G internet

225 MBit/s

€ 11,92 p.m.

T-Mobile 1GB 4G

1000 MB
4G internet

120 Mbit/s

€ 12,12 p.m.

KPN 1GB 4G

500 MB
4G internet

225 Mbit/s

€ 15,83 p.m.

*De prijzen zijn gemiddeld per maand.

In bovenstaande tabel is een overzicht te zien van internet abonnementen met een 4G netwerk. Vodafone biedt het goedkoopste draadloos internet abonnement aan voor je laptop. Voor gemiddeld € 11,92 krijg je een bundel van 1000 MB met een maximale internetsnelheid van 225 Mbit/s. Aan een bundel van 1000 MB internet heb je in principe genoeg om te surfen op het internet en af en toe een video te streamen via YouTube. Mocht je echter vaker video’s willen streamen of bestanden willen up-/ downloaden, is het aan te raden om te kiezen voor een internet bundel vanaf 3000 MB. In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor T-mobile. Voor gemiddeld € 15,12 per maand, krijg je 3000 MB met een maximale internetsnelheid van 120 Mbit/s.