Wat is een internet dongel?

Een internet dongel is een apparaat met een SIM-kaart erin om mobiel internet te ontvangen op een computer of laptop. Deze dongel sluit je aan op de USB aansluiting van je laptop, vervolgens installeert de dongel zichzelf en brengt een verbinding tot stand met het netwerk van de gekozen provider.

Steeds minder providers bieden een USB dongel aan, aangezien er steeds meer mogelijk is met mobiele telefoons. Een goed alternatief is het sim only abonnement, wat in een dongel of in sommige gevallen direct in een laptop gestoken kan worden.

De meeste telefoons ondersteunen tegenwoordig de mogelijkheid om een WiFi hotspot te creëren. Dit is momenteel de meest gebruikte methode voor het opzetten van een draadloze verbinding met de laptop. Welke provider hier de beste aanbieding voor biedt vind je op de sim only pagina.

Welke providers bieden een dongel aan?

Smartphone hotspot4G hotspot
Vodafone
T-mobile
KPN
Tele2
Telfort
Overige providers
Momenteel biedt geen enkele provider een fysieke USB dongel aan. Wij raden aan om een 4G Hotspot of je smartphone te gebruiken in combinatie met een sim only abbonement. Mocht je toch graag een USB dongel willen dan zijn deze o.a. te verkrijgen via Coolblue
Vergelijk hier alle abonnementen

Welke dongel past het best bij jou?

4G USB Dongel
USB 4G Dongel

Compact en zeer gebruiksvriendelijk. Je plugt de dongel in en hij installeert zichzelf. Het enige wat je nog nodig hebt is een simkaartje met een abonnement.

Meer informatie
Smartphone als dongel
Smartphone hotspot

Altijd bij de hand en meteen gereed voor gebruik, een smartphone kan de ideale oplossing zijn. Zie hieronder of uw telefoon geschikt is.

Meer informatie
4G Hotspot
USB 4G Hotspot

Zeer divers inzetbaar en erg uitgebreid. Wilt u meerdere apparaten van draadloos internet voorzien terwijl u op pad bent? Een 4G hotspot is ideaal!

Meer informatie

Smartphone als dongel

Terug naar boven
Smartphone als dongel

De meest voorkomende oplossing is tegenwoordig het gebruiken van je smartphone als netwerk. Dit doe je door je telefoon in te stellen als persoonlijke hotspot.

Een hotspot verbindt andere apparaten met het internet. Zo verbindt je met je smartphone bijvoorbeeld je laptop of tablet met het internet. En het mooie is: met “roam like at home” maak je overal zorgeloos verbinding met het internet zonder onverwachtse hoge kosten te krijgen. Waar je ook bent in Europa.

  • Smartphone altijd op zak
  • Beschikbaar bij alle providers
  • Verbinden via Wi-Fi of kabel
Vergelijk SIM-only abonnementen

4G Hotspot dongel

Terug naar boven
4G Hotspot 4G Hotspot Vodafone

Een 4G hotspot is een mobiele router waar je tot maximaal 10 apparaten mee verbindt.

De 4G hotspot zendt een Wifi verbinding uit via het netwerk van je provider. Je maakt met je laptop, pc of tablet eenvoudig verbinding met Wifi via de 4G hotspot.

Een 4G hotspot is uitermate geschikt om websites te bezoeken, video’s te streamen, online te werken, of om een online spelletje te spelen.

4G Internet dongel

Terug naar boven
4G USB dongel

Een 4G USB dongel is zeer geschikt voor laptops. Met de internet dongel werk je gemakkelijk online: websites bezoeken en video’s streamen. Zodra de dongel in je laptop zit, kun je gebruik maken van het internet.

Een dongel is tegenwoordig niet meer vai een provider beschikbaar, aangezien de alternatieven gebruiksvriendelijker en breder inzetbaar zijn. Het is echter nog wel mogelijk om los een dongel te kopen en via een provider een sim only abonnement af te sluiten om in combinatie hiermee te gebruiken.

Mobiel internet 4G dekking

Dekking KPN

KPN

Dekking 98,4%

Dekking Vodafone

Vodafone

Dekking 90%

Dekking T-Mobile

T-Mobile

Dekking 94,8%

Dekking Tele-2

Tele-2

Dekking 73,1%

Welke optie is het beste?

Een losse internet dongel kopen en combineren met een sim only abonnement is een snelle oplossing die zonder te veel gedoe overal toepasbaar is. Voor ongeveer €100,- heb je al een losse dongel, een stuk voordeliger dan de gemiddelde smartphone. Dit is dus de beste oplossing wanneer je voor makkelijk wilt gaan.

Het gebruik van een smartphone is een methode die tegenwoordig erg voor de hand ligt, aangezien de meeste moderne smartphones het aanmaken van een mobiele hotspot ondersteunen. De kans bestaat dat je al een smartphone hebt die je hiervoor in kan zetten. Mocht dit niet het geval zijn is er de mogelijk hier specifiek een smartphone voor te nemen en deze te combineren met een sim only abonnement.

Als laatste is het gebruiken van een 4G hotspot ideaal als je onderweg meerdere apparaten wilt voorzien van internet. Het is eigenlijk net zo simpel als thuis verbinden met je WiFi netwerk. Mooi meegenomen is ook dat de accu van een 4G hotspot een stuk langer mee gaat dan die van een smartphone.