Wat is een internet dongel?

Een internet dongel is een apparaatje met een Simkaart er in, om mobiel internet te ontvangen op een computer, laptop of tablet. Dongels bestaan in de vorm van een USB stick of mobiele router. Een moderne smartphone kan daarnaast ook als dongel functioneren voor laptop, computer of tablet.

Sommige laptops of tablets hebben een ingebouwde Simkaart houder. Hierdoor heb je geen losse internet dongel nodig om mobiel internet te ontvangen. De Simkaart kan direct in de laptop of tablet gestopt worden.

Een internet dongel is zowel te krijgen met een prepaid tegoed, als met een mobiel internet abonnement. Op de vergelijker pagina vind je een compleet overzicht van prepaid dongels en dongels met abonnement.

4G Internet dongel

Terug naar boven
4G USB dongel

Een 4G USB dongel is zeer geschikt voor laptops. Met de internet dongel werk je gemakkelijk online: websites bezoeken en video’s streamen. Zodra de dongel in je laptop zit, kun je gebruik maken van het internet.

Een dongel sluit je aan op een USB poort op je laptop of computer. Je krijgt bij de aanschaf van een dongel vaak bijgeleverde software mee. Installeer de software eenvoudig op je laptop of computer en maak vervolgens zorgeloos gebruik van het internet. Waar je maar wil.

Vodafone is op dit moment de enige provider met abonnementen inclusief een 4G USB dongel.

Smartphone als dongel

Terug naar boven
Smartphone als dongel

Tegenwoordig kun je je smartphone ook gebruiken als dongel. Dit doe je door je telefoon in te stellen als persoonlijke hotspot.

Een hotspot verbindt andere apparaten met het internet. Zo verbindt je met je smartphone bijvoorbeeld je laptop of tablet met het internet. En het mooie is: Met “roam like at home” en het instellen van een data limiet, maak je overal zorgeloos verbinding met het internet zonder onverwachtse hoge kosten te krijgen. Waar je ook bent in Europa.

  • Smartphone altijd op zak
  • Beschikbaar bij alle providers
  • Verbinden via Wi-Fi of kabel
Vergelijk SIM-only abonnementen

4G Hotspot dongel

Terug naar boven
4G Hotspot 4G Hotspot Vodafone

Een 4G hotspot is een mobiele router waar je tot maximaal 10 apparaten mee verbindt.

De 4G hotspot zendt een Wifi verbinding uit via het netwerk van je provider. Je maakt met je laptop, pc of tablet eenvoudig verbinding met Wifi via de 4G hotspot.

Een 4G hotspot is uitermate geschikt om websites te bezoeken, video’s te streamen, online te werken, of om een online spelletje te spelen.

Mobiel internet 4G dekking

Dekking KPN

KPN

Dekking 98,4%

Dekking Vodafone

Vodafone

Dekking 90%

Dekking T-Mobile

T-Mobile

Dekking 94,8%

Dekking Tele-2

Tele-2

Dekking 73,1%

Een losse internet dongel kopen?

Een losse internet dongel kopen en combineren met een mobiel internet abonnement is vrijwel altijd duurder dan een abonnement met een gratis internet dongel. Een losse 4G internet dongel kost al snel €100,-. Dit komt voornamelijk doordat een 4G dongel Sim Lock vrij is, en verbinding kan maken met alle provider netwerken.

Een ander belangrijk verschil voor de prijs tussen 3G en 4G internet dongels is dat 4G dongels een hogere snelheid ondersteunen dan de 3G variant. Zo zullen niet al je werkzaamheden even goed ondersteunt worden door een 3G dongel.

Wil je zorgeloos kunnen internetten? Kies dan voor de duurdere 4G USB dongel. Wil je toch niet teveel uitgeven aan een dongel en is snelheid niet het belangrijkste voor je? Kies dan voor een 3G dongel. Je hebt al een 3G internet dongel vanaf €30,-.

De goedkoopste optie is een internet dongel combineren met een mobiel abonnement. Je betaalt slechts voor de abonnementskosten en krijgt een gratis internet dongel erbij.

Let wel: deze dongel is niet Sim Lock vrij en kan alleen verbinding maken met het netwerk van je provider.